Ateliere de patiserie – Cozonac cu nuca si rahat

Asociatia O Sansa Pentru Fiecare, organizeaza:

Ateliere de patiserie – Cozonac cu nuca si rahat

Cozonacul este regele dulciurilor romanesti, temut de multi, facut doar de bunici si mame pricepute, devenind astfel unul dintre produsele cu cea mai mare incarcatura emotionala la care ma pot gandi!
Loc de desfasurare: Iasi, bulevandul Poitiers, nr. 10 (in incinta Fortus)
Data: 21 aprilie 2021
Nivel pregatire: incepator/mediu
Contact: osansapentrufiecareiasi@gmail.com

La atelierele noastre vei deprinde noi tehnici și practici care te vor duce în etapa următoare a dezvoltării tale viitoare. Va fi o experiență în care vom divulga secrete bine păstrate și în care vei avea la dispoziție echipamente profesionale și ingrediente de calitate. La atelierele noastre faci și repari preparate, explorezi rețete și tehnici noi, intri într-o comunitate de entuziaști și profesioniști, iar la final primești diplomă de participare. Totul pentru ca preparatul tău să strălucească.

AVANTAJELE CURSURILOR PRACTICE:
 Sală de curs dotată cu echipamente profesionale
 Înveți ceva nou, secrete pe care nu ți le oferă internetul în mod gratuit
 Dezvolți competențe noi
 Ai posibilitatea să lucrezi umăr la umăr cu trainerul, să afli răspunsuri la toate întrebările tale, iar cel mai important afli pe loc cum poți repara un preparat greșit
 Testezi ingredientele de calitate superioară și obții acces la sursele acestora
 Creezi conexiuni cu alți participanți cu experiență în domeniu
 Obții o diplomă de participare care va reprezenta un punct forte în CV-ul tău și îți va crește șansele de angajare într-o cofetărie/patiserie
 Ai posibilitatea să ții legătura cu trainerul timp de 30 de zile după curs

• ¼ lingurita sare
• 3 oua
• 30 ml rom negru
• 50 g stafide (optional)
Sirop:
• 300 ml apă
• 150 g zahăr
• 100 ml rom negru
• 1 lingurita extract de vanilie

Indicatii/Mod preparare
Preferment:
1. Amestecați drojdia cu laptele într-un bol. Se amestecă făina și se amestecă bine apoi se pune vasul la temperatura camerei și se lasă prefermentul să crească 15 minute sau până când pare aproape dublat în volum și spumos.
Aluat:
1. Amestecă ouăle, gălbenușurile, zahărul, vanilia, romul, coaja de lămâie, coaja de portocală și sarea în bolul mixerului până devin pufos și palid.
2. Adaugam prefermentul, faina si laptele si framantam cel putin 15 minute sau pana cand aluatul nu se mai lipeste de marginile vasului.
3. În acest moment, dar untul în cuburi și amestecați-l treptat în aluat, în 3 adaosuri. Continuați să amestecați până când untul este încorporat.
4. Transferați aluatul într-un bol puțin uns și acoperiți-l cu folie de plastic. Pune vasul la frigider pentru cel putin 2 ore sau pana isi dubleaza volumul.
5. Scoateți aluatul din frigider și tăiați-l în 2 bucăți egale. Modelați-le pe amândouă într-o bilă și înfășurați-le bine în folie de plastic.
6. Pune bilele de aluat împachetate înapoi la frigider pentru încă 3 ore.
7. După 3 ore, scoateți aluatul din frigider și desfaceți câte o minge.
8. Puneți aluatul pe o suprafață de lucru înfăinată ușor și rulați-l într-un dreptunghi de 40×30.
9. Întindeți jumătate din umplutura de nucă peste aluat apoi rulați aluatul strâns.
10. Taiati rulada in jumatate pe lungime apoi impletiti-o si asezati-o intr-o tava (20×10) tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt.
11. Repetați cu a doua bilă de aluat.
12. Acoperiți pâinele cu folie de plastic și puneți-le înapoi la frigider pentru cel puțin 8 ore, de preferință peste noapte.
13. A doua zi, scoateți tigăile din frigider și preîncălziți cuptorul la 320F – 160C.
14. Coaceți pâinea la cuptor pentru 45-50 de minute sau până când se rumenesc și au crescut bine.
15. Scoateți-le din cuptor și, cât sunt încă calde, scufundați-le în siropul de zahăr timp de 10-15 secunde, cât să se înmoaie de aromă, dar să nu se înmoaie.
16. Alternativ, dacă nu doriți să le spălați în sirop, ungeți-le de mai multe ori cu sirop. Acest pas nu numai că le aromă, dar îi ajută și să-și păstreze umiditatea pentru mai mult timp.
17. Lăsați-le să se răcească complet înainte de a feli și de a servi.
Umplutura de nuca:
1. Amestecă toate ingredientele, cu excepția stafidelor dacă folosești vreuna, într-un robot de bucătărie. Adaugam stafidele (optional) si punem deoparte.
Sirop:
1. Se amestecă zahărul și apa într-o cratiță și se fierbe timp de 5 minute până când zahărul se dizolvă.
2. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet apoi se adauga romul si vanilia. Puneți deoparte până când este necesar.